Ja a Béla

Mám s týmito voľbami problém. Nemám koho voliť tak, aby to bolo s čistým svedomím. A nielen to, tento stav je v skutočnosti len o chĺpok vzdialený. Nebyť jednej jedinej veci, tak nemám žiadnu volebnú dilemu. O to je to horšie, že som extra nahnevaný na tú jednu prekážku.

Preto je vo mne pudenie ísť do Šamorína a dať s Bélom reč, face 2 face. On je totiž (z istej, myslím štatisticky významnej, časti) časťou toho problému. No ale, ako to už s mojím strachom z ľudí a nedostatkom sebavedomia býva, myslím, že by sa mi nevenoval. A ešte je možné, že všetky informácie sú na webe, stačilo by, aby som nebol lenivý a hľadal, nemusel by som v terajšom hektickom stave otravovať priamo Bélu.

Totiž, nebyť tej nešťastnej veci, moja vyriešená volebná dilema by znela voliť 18 (teda Most-Híd). Jednak by tam boli ľudia z OKS (ktorých sa síce ako človek bojím, ale ako politici sotva existuje lepšia partia - kým boli aj s Janom Langošom ako DS vo vláde 1998-2002, presadili mnoho kľúčových vecí - infozákon napríklad, ja im (ale pre niektorých som vybrainwashovaný konzervatívnymi hlasmi, či ľuďmi z BA, s ktorými som sa stýkal, či .týždňom a Lampami) nemám čo vytknúť(1). Potom by tam bol Fero Mikloško a spol. Tu tiež netreba žiaden komentár. A napokon by tam bol samotný Béla a jeho vízia nekonfliktnej maďarskomenšinovej politiky. Béla je skvelá figúrka (aspoň mediálne, ako politika ho zasa až tak nepoznám) a voči Maďarom nič nemám (vyrastal som u babky v pohraničí dvojjazyčne. Maďari nie sú, afaict, žiadni diabli. Aspoň tí z dedín južného Slovenska).

A navyše by do toho krásne vkĺzol aj čisto pragmatický dôvod - z tých, ktorý by sa tam určite mali dostať a sú dobrí(2), je Most tým, čo má (afaik) najhoršie preferencie a teda hlas preň môže byť, obrazne, hlasom života a smrti.

No. Lenže je tu ten problém s Ferom Mikloškom. Most mu (a možno aj iným z KDS) dal miesta na kandidátke. Konkrétne Fero Mikloško mal ponuku na číslo trinásť. Jediné, čo o tom ešte viem, je, že Vlado Palko povedal, že keď sa Most tvári ako strana slovensko-maďarskej spolupráce a dá Ferovi Mikloškovi (kto už vytrvalo vykonával viac za maďarsko-slovenské politické spolunažívanie?) pozíciu trinásť, je to nedôstojné, bez ohľadu na to, že by sa skoro iste do parlamentu prekrúžkoval.

A ja v podstate s týmto Palkovým tvrdením súhlasím a dávam to, že tam Fero Mikloško nie je, za vinu Bélovi. A chcel by som za ním zájsť a opýtať sa ho na „kauzu Mikloško“. Čo by mi povedal, aby som volil Most s čistým svedomím a radostným srdcom, a nie len ako čiastočné dobro a čiastočný pragmatizmus.

Lebo kvôli tým OKSákom a tomu pragmatickému dôvodu ich asi voliť budem. Ale naozaj by som chcel, aby som to mohol urobiť s dobrým pocitom, ktorý teraz asi mať tak úplne nebudem.


(1) Vlastne bolo by im čo vytknúť - ja napríklad ich tvrdohlavo ne-PR nezvoliteľný image a nedôraz na pro-life.

(2) Množiny „tí, ktorí by sa tam určite mali dostať a sú dobrí“ a „tí, ktorí by sa tam určite mali dostať“ nie sú identické. V prvej je SDKÚ, KDH, SaS a Most, v druhej je okrem nich aj Csákyho SMK. Áno, tak hlboko som klesol, že som medzi dobrých zaradil aj SaS. Nie, nebudem ich voliť, lebo sú eticky neprijateľní, ale iné veci, ktoré urobili (presadzovanie „lightweight“ v politike - robiť nejjednoduchšiu vec, ktorá môže fungovať, nerobiť zbytočne veľké vízie, z ktorých sa polovica ukáže zbytočná a druhá polovica inak než sa plánovala, sústredenie na to, čo prinesie aký efekt a robenie toho, čo prinesie najvyšší (v zmysle „a nevenovanie energie tomu, čo by prineslo výrazne menší“) atď. - programátori vedia o čom hovorím keď porovnávam lightweight verzus heavyweight), tak to je niečo, čo bolo potrebné, a nech ich za to aj volajú politickými dobrodruhmi.